Het Scaled Agile Framework (SAFe) kent verschillende hiërarchische niveau’s: team, programma, waardeketen en portfolio. Net als in de Agile/Scrum methode, staan ook in SAFe zelfsturende, multidisciplinaire teams centraal. Nieuw is dat de werkzaamheden van de verschillende teams op elkaar worden afgestemd. De producten die ze opleveren worden op programma niveau geclusterd tot een Agile Release Train. De verantwoordelijkheid voor de strategie, het bepalen van de epics, de prioritering en budgetten ligt op Portfolio niveau. In grote organisaties is er de mogelijkheid om voor de verschillende domeinen eigen portfolios in te richten: de waardeketens.
Het SAFe model biedt een duidelijke structuur waarin de teams samenwerken aan producten die bijdragen aan de doelstellingen van de totale organisatie. Zo voorkom je dat de beperkte capaciteit van één team een vertragende factor wordt of dat er suboptimale, versnipperde oplossingen ontstaan. Het geheel is nou eenmaal altijd meer dan de som der delen!
Een ander voordeel is dat SAFe op alle niveau’s in de organisatie wordt uitgerold zodat er meer aandacht is voor de doelstellingen op de lange termijn. De ontwikkelteams plannen hun werk niet meer dan 2-3 sprints vooruit. In grote organisaties kost het echter veel meer tijd om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. In het SAFe model is hier meer aandacht en ruimte voor.
Hoewel het SAFe model enorme kansen biedt, zitten er ook risico’s aan:
Het SAFe model is bijzonder waardevol omdat het organisaties een goede manier biedt om de opschalingsvraag in te vullen en zo sneller en efficiënter nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Het is echter ook erg uitgebreid en vrij complex.
Om het SAFe model te kunnen implementeren, is dan ook een goed begrip van de structuur, achtergrond en doelstellingen van het framework nodig. Met die kennis kun je de nadruk leggen op wat voor de organisatie belangrijk is, een Agile mindset ontwikkelen en de juiste keuzes maken. Een SAFe Program Consultant is in dit proces van onschatbare waarde.