Knowledge hub
Blogs
11 mrt. 2022

Waarom de sprint planning onmisbaar is

Je product backlog is altijd up-to-date, de Product Owner deelt de visie en je team levert waarde. Hoe je dit doet? Dankzij een duidelijke taakverdeling en Scrum proces. Daarnaast wellicht nog de relevante ‘extra’s’ zoals bijvoorbeeld de refinement waar je wekelijks vooruitkijkt naar het werk voor de volgende sprints. Als dit proces eenmaal soepel loopt, waarom werken we dan niet gewoon vanaf deze up-to-date product backlog? Is voor volwassen Agile teams de Sprint planning meeting eigenlijk nog wel noodzakelijk?

Werken met Scrum is een team effort

Zoals de naam verraad maakt het team tijdens de Sprint planning een planning voor de aankomende sprint. Iedereen is hierbij aanwezig. De meeting volgt een duidelijk proces:

  • Te starten met de visie (de ‘Waarom’) van het product, door de Product Owner. Samen wordt er gesproken over de werk-items (de ‘Wat’) voor de huidige sprint.
  • Als laatste bespreekt het team de taken (de ‘Hoe) waaruit het werk bestaat. Op basis van de beschikbaarheid binnen het team zal vervolgens een keuze gemaakt worden welke items opgenomen worden in de Sprint backlog.

Een ding is duidelijk, deze meeting draait om het team, het team in zijn geheel. Voorbereiding voor de meeting worden gedaan in refinements. Dit met twee experts, een deel van het team of het gehele team. De Sprint planning echter is altijd met het gehele team. Je kunt het zien als de kick-off van een nieuwe periode aan op te leveren werk. Daar wil je iedereen bij aanwezig hebben toch? Alleen zo weet je of de neuzen dezelfde kant op staan.

Forecast tot klantwaarde

We kijken in de planning nog niet naar de verdeling van taken. De uitkomst van de meeting is de Sprint backlog. Deze is ten alle tijden inzichtelijk voor het team. Op het moment dat een van de teamleden ruimte heeft kan hij/zij de hoogst geprioriteerde taak van de Sprint backlog oppakken. Dit zorgt voor transparantie over visie en werkproces voor het team. Zo borgen we de voortgang tot het leveren van waarde tijdens de sprints.

Elk teamlid kan gedurende de sprint zelf een item oppakken en zo naar zich toe trekken. Dit vaak op basis van kennis en ervaring van de teamleden. Zo is de Sprint backlog een forecast, oftewel een korte termijnplanning van het product. De planning meeting is tevens het moment waarop het team dubbel kan checken of ze nog aan de klantwens voldoen. Of dat de klantwens eigenlijk wel realistisch of haalbaar is. Het team stelt vragen aan de Product Owner en spart over visie, voorspel- en haalbaarheid.

Keep it simple (and short) tijdens de sprint planning

Hoe vaker je dit proces doorloopt hoe gemakkelijker het zal gaan. Het team raakt op elkaar ingespeeld. Een meer volwassen team zal dan ook eerder klaar zijn met plannen dan een nieuw Agile team. Prima natuurlijk. Je wilt het zo werkbaar mogelijk maken. Hoe eerder je klaar bent, des te sneller kan er aan de oplevering van werkitems gestart worden.

Blijf de meeting wel behouden! Houd de sprint planning daadkrachtig en doelgericht.

Deze voorwaarde telt: alle uitkomsten van de sprint planning zijn een team commitment en helpen het team tot het leveren van klantwaarde.

En nu aan het werk!

Meer weten?

Wij bieden verschillende opleidingen aan op het gebied van Agile werken. Dit varieert van Agile awareness en Agile management tot Agile tech en een opleiding tot Agile manager of coach. Heb je interesse of wil je eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de auteur

Renate Cremer is trainer bij Gladwell Academy. Haar interesse in menselijk gedrag, ontwikkeling en groei vindt zijn oorsprong in een achtergrond als arbeid en organisatie psycholoog en specialisatie in Training & Development. In eerdere functies was ze als HR Business Partner actief met HR processen en innovatie. Deze ervaring helpt haar organisatiestructuren en complexe omgevingen te doorgronden.

Geschreven door Gladwell Academy, We write our own content when trainers and partnering experts don't!