“Train everyone, launch Trains.”
Bovenstaande kreet is de lanceermantra van Scaled Agile zelf, en het is helemaal waar.
Een training volgen in SAFe helpt enorm om het framework tot leven te brengen. In een training maak je van droge theorie iets praktisch toepasbaars, vooral omdat je van andermans praktijk leert: zowel de successen als de missers…!
Je kunt één van onze trainingen bezoeken -er is er één voor elke rol en plek in de organisatie. Bij Gladwell Academy hebben wij zelf de training SAFe Foundation ontworpen om (in-company) kennis te maken met het framework. De training Leading SAFe (de inleidende training van Scaled Agile zelf) gaat meteen nogal diep op de materie in – logisch als je een grote organisatie wilt veranderen… Leading SAFe is dan ook essentieel om SAFe zelf te implementeren, maar wat veel als eerste introductie.
Ook zou je met een groep betrokkenen (SAFe Agilists) kunnen afspreken om van elkaar te leren. Een beetje zoals Meet-up werkt. Zo’n informele leercirkel heet Community of Practice in SAFe.
Mocht je de sprong willen wagen zonder zelf getraind te zijn: alle informatie over het Scaled Agile Framework is gewoon te vinden via de website. Ook is er een pagina met uitleg wat SAFe is. Alle informatie is er alleen in het Engels. Je kunt op alle icons klikken waardoor je meer te weten komt over dat specifieke item.
Er zijn 3 lagen te zien in de Big Picture van SAFe 5.0, steeds afgebakend met een zwarte lijn. Iedere laag is een specifiek niveau voor het organiseren van productontwikkeling.
Aan de linker- en de onderkant van het raamwerk zie je een grijze balk met iconen en woorden. De grijze balk links wordt ook wel “Spanning Palette” of “schilderspalet” genoemd. Hiermee kun je kernelementen leren kennen zoals het opzetten van een ondersteunend team voor de uitvoerende teams. De onderste grijze balk vormt het ‘fundament’ van SAFe – de onderliggende principes, de implementatie, en de rol van het leiderschap.
Word je er al duizelig van? Het is een ingewikkeld diagram, en het is vooral bedoeld voor een trainer om naast de training als ‘praatplaat’ te gebruiken met alle artefacten, constructen en concepten op één plek. Zonder scholing is SAFe dan ook moeilijk te behappen…!
Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen met SAFe!
Boris de Jong is Agile trainer en content specialist bij Gladwell Academy.
Boris heeft een achtergrond in de politicologie, de journalistiek en ook het theater. Bij Gladwell Academy werkt Boris eraan om de abstracte kanten van Agile werken in organisaties concreter en invoelbaar te maken.
Hij gebruikt hiervoor een persoonlijke, mens-georiënteerde stijl, en zijn heldere artikelen zijn dan ook rijk voorzien van praktische voorbeelden, beschrijvende metaforen en passende anekdotes.
Daarnaast gebruikt Boris zijn talent als verhalenverteller en zijn kennis van politiek en bestuur ook als Agile trainer: met gevoel voor context en de flair van een verhalenverteller maakt hij Agile methoden en principes tastbaar en begrijpelijk.